2023. szept. 12.

Új funkciók az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminálhoz

Médiacsomag letöltése

5 szoftverfunkció a precíziós gazdálkodás új lehetőségeihez

Új funkciók az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminálhoz

Az AMAZONE saját fejlesztésű AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminálja az AMAZONE ISOBUS-gépek, de akár más gyártók ISOBUS-gépeinek felügyeletére és kezelésére használható. 2018-as piaci bevezetése óta az AmaTron 4 nagy hírnevet szerzett magának gyakorlatorientált és áttekinthető menüvezérlésével, amely mindig kényelmes és magától értetődő menüvezérlést tesz lehetővé a felhasználó számára. Az AmaTron 4 egyik különlegessége a speciális szoftverfunkcióiban rejlik. Az AMAZONE-nál a „More than ISOBUS” olyan speciális terminál- és gépfunkciókat jelent, amelyek további előnyöket kínálnak a felhasználónak a precíziós mezőgazdaság területén. A jól ismert és egyedülálló funkciók közé tartozik a HeadlandControl fordulókezelés és a parabolikus kapcsolási viselkedés egy AMAZONE ZA-TS műtrágyaszóróval, vagy az AMAZONE növényvédelmi permetezőgéppel történő automatikus szórókeret-elősüllyesztés, amelyek az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminállal kombinálva lehetségesek. Az AmaTron 4 legújabb szoftvere most még több kiegészítő funkciót kínál az AMAZONE növényvédelmi permetezőgépekkel, vetőgépekkel, műtrágyaszórókkal, illetve az adatkezeléshez.

Folttérképek feldolgozása – AmaSelect spot 

Folttérképek kényelmes feldolgozása.
Folttérképek kényelmes feldolgozása. Az AmaTron 4-ben a gép kezelése mellett a kezelő mindig látja a folttérképet az AmaTron Twin alkalmazásban

A gyomok heterogén módon oszlanak el a területen és gyakran fészekszerű vagy sávos eloszlást mutatnak. Az AMAZONE az AmaSelect fúvókánkénti szakaszolással már 2019 óta lehetőséget ad részterület-specifikus gyomirtásra, nagy pontosságú folttérképek alapján. A kezelendő területet és annak gyomeloszlását először egy szolgáltató feltérképezi, és ez alapján folttérképet készít. A második lépésben kerül sor a gyomnövényfoltok célzott kezelésére a területen. 

Az AmaTron 4 segítségével a pont- vagy többpontos térképek mostantól kényelmesen a terminálra tölthetők az importálás menü segítségével. A terület bejárása során az AmaSelect spot csak az alkalmazási térképen megjelölt pontoknál nyitja ki a fúvókáka, és így csak az előzetesen felmért gyomokat kezeli. A megoldás lehetővé teszi a gyomok rendkívül precíz, foltszerű kezelését, és gyomnövénytől függően akár 80%-os megtakarítást is eredményezhet a növényvédő szereknél. Ez védi a környezetet, és a 100%-os koncentrációjú növényvédőszer kis kiterjedésű, foltszerű kijuttatásával megakadályozza a rezisztencia kialakulását is. Az alkalmazás különösen kényelmes a járművezető számára, ha az AmaTron Twin alkalmazást használja az AmaTron 4 készülékhez. Ennél a megoldásnál a vezető mindig szem előtt tarthatja a gépkezelést és a térképes nézetet, rajta a gyomfoltokkal.

Pontosan a lényeget a DirectInject segítségével

Az AMAZONE DirectInject rendszere permetezés közben lehetővé teszi a növényvédő szerek szükség szerinti adagolását, hogy bizonyos termékek vagy hatóanyagok csak egy részterületekre vagy adott területekre jussanak. A DirectInject segítségével egyedileg reagálhat a kultúrnövény igényeire, és megtakaríthatja a növényvédő szerek és a szántóföldi permetezőgép további menetének költségét. A rendszer már ismert különleges jellemzői a permetlékörbe való teljes integráció, a szántóföldi permetezőgép ISOBUS-üzemeltetése, valamint a rendkívül rövid reakcióidő. 

A DirectInject és az alkalmazási térképek használatával a gyomfészkek hatékonyan kezelhetők a területen.
A DirectInject és az alkalmazási térképek használatával a gyomfészkek egyenként és pontosan kezelhetők a területen.

Újdonság, hogy a kiegészítő hatóanyagokat előzetesen és nagy precizitással lehet adagolni az alkalmazási térképek segítségével. Mind a főtartályban lévő szer, mind a közvetlen adagolásból származó szer mennyisége automatikusan szabályozható. A DirectInject hatóanyaga a kezelendő zónába való belépés előtt előzetesen adagolásra kerül, és a zónába érkezéskor azonnal rendelkezésre áll. A megbízható előzetes felkészüléshez a GPS ScenarioControl útvonal funkciója használatos, amely az AmaTron 4 kiegészítő funkciója az AmaTron Twin alkalmazással együtt. A forgatókönyvben tárolt útvonalak és a már kezelt területek ismerete alapján a rendszer tudni fogja, melyik permetezendő területeken fog áthaladni következőre a gép. Ez optimális, kis területű permetezéseket tesz lehetővé rendkívüli pontossággal. 

A reakcióidő automatikusan kiszámításra kerül, ha alkalmazási térképeket használ
A reakcióidő automatikusan kiszámításra kerül, ha alkalmazási térképeket használ, és a DirectInject-anyag adagolása pontosan, a már megmunkált terület és a GPS-ScenarioControl útvonal funkciója alapján történik.

MultiMap – részterület-specifikus kijuttatás minden közeghez

A talajok különbségei helyspecifikusan figyelembe vehetők, a hozampotenciál optimálisan kihasználható.
A talajok különbségei helyspecifikusan figyelembe vehetők, a hozampotenciál optimálisan kihasználható.

Különösen vetés esetében már régóta nem számít ritkaságnak az egynél több anyag egyszerre történő kijuttatása. Több tartály használatával nemcsak vetőmagot, hanem műtrágyát, mikrogranulátumot, kísérő vetőmagot vagy felülvető vetőmagot is kijuttathat egyszerre a menet során. Mivel a talajviszonyok, a vízellátás és így a hozampotenciál is nagymértékben változhat egy táblán belül, érdemes mind a vetőmagok, mind a műtrágyák mennyiségét ezekhez a feltételekhez igazítani. 

Az AmaTron 4 készülékkel akár 4 alkalmazási térkép is feldolgozható egyszerre.
Az AmaTron 4 készülékkel akár 4 alkalmazási térkép is feldolgozható egyszerre. Ilyen módon a vetéssűrűség, a műtrágyamennyiség, valamint a csoroszlyanyomás az egyes részterületekhez igazítható.

A MultiMap funkció az AmaTron 4 terminál GPS-Maps&Doc licencének részét képezi, és lehetővé teszi, hogy az egyes kijuttatandó anyagokat egymástól függetlenül, alkalmazási térképeken keresztül vezérelje, és így részterület-specifikusan juttassa ki. A részterület-specifikus vetés és műtrágyázás mellett a talajminőségtől függően a talajnyomás is szabályozható az alkalmazási térképek alapján. A változó talajviszonyok így kiegyenlítődnek, és egyenletes vetőmaglerakás érhető el. Az AmaTron 4 lehetőséget kínál akár 4 alkalmazási térkép egyidejű feldolgozására. Ez azt jelenti, hogy semmi sem áll a helyspecifikus növénytermesztés útjában. 

GPS-ScenarioControl az ismétlődő műveleti lépések automatizálásához

A GPS-ScenarioControl az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminállal és az AmaTron Twin alkalmazással együtt használható.
A GPS-ScenarioControl az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminállal és az AmaTron Twin alkalmazással együtt használható.

A műtrágya kijuttatása során a járművezetőnek különböző feladatokkal kell szembenéznie. Olyan feladatokkal, amelyek általában műtrágyázásról műtrágyázásra és évről évre ismétlődnek az adott területen. Egyrészt a terepen való vezetésről és kanyarodásról, másrészt az aktiválásról és inaktiválásról, valamint a megfelelő határszórási módok és a HeadlandControl kiválasztásáról van szó. Ezek olyan műveleti lépések, amelyek főleg a tapasztalatlan vagy a területet nem ismerő járművezetőket mindig döntések elé állítják, és ahol fokozottan fennáll a hibázás lehetősége. 

A GPS-ScenarioControl segítségével az útvonalak, valamint a határszórási módok egyszer, helyspecifikusan rögzítésre kerülnek, majd a későbbi alkalmazásnál automatikusan visszajátszásra kerülnek, és segítséget nyújtanak a vezetőnek. A GPS-ScenarioControl egy, az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminálba integrált kiegészítő alkalmazás, amely az AmaTron Twin kijelzőbővítésen keresztül jeleníthető meg és kezelhető. Az AmaTron Twin alkalmazásban az útvonal érthető módon jelenik meg a járművezető számára, és a kapcsolási pontnál automatikusan aktiválódik vagy inaktiválódik a tárolt szóráshatároló eljárás. Ez hibamentes és a törvényeknek megfelelő műtrágyakijuttatást biztosít és megkönnyíti a munkát.

Tábla teljes útvonallal és helyspecifikusan tárolt forgatókönyvekkel.
Tábla teljes útvonallal és helyspecifikusan tárolt forgatókönyvekkel. Minden egyes kapcsolási ponthoz eltárolásra kerülnek a határszórási módok, amelyek a terület bejárása során automatikusan aktiválódnak és inaktiválódnak

Szükségünk van az ön beleegyezésére

Ezt a tartalmat egy külső szerver biztosítja. Ha aktiválja a tartalmat, akkor személyes adatokat dolgozunk fel, és sütiket állítunk be.

Ezenkívül az útvonaltervezési funkció nem korlátozódik a műtrágyakijuttatásra, hanem bármilyen ráépített géppel is alkalmazható. A forgatókönyvben tárolt útvonal például a növényvédő szerek kijuttatásához is felhasználható, így biztosítva, hogy a szántóföldön mindig ugyanazokat az útvonalakat használják, ami megakadályozza a növényállomány letaposását amiatt, hogy helytelenül fordulnak a géppel a nyomba. Az alkalmazási térképek használatával kombinálva az útvonaltervezési funkció lehetővé teszi kiegészítő anyagok pontos kijuttatását.

Az AmaTron 4 munkaadatainak megosztása okostelefonon

A gazdaság vezető egy üzenetküldő szolgáltatáson közvetlenül a traktorvezető okostelefonjára küldi az új munkaadatokat.
A gazdaság vezető egy üzenetküldő szolgáltatáson közvetlenül a traktorvezető okostelefonjára küldi az új munkaadatokat.

Ha az AmaTron 4-en található munkaadatokkal szeretne dolgozni, például egy helyspecifikus kijuttatás elvégzése érdekében, akkor több lehetősége is van a munkaadatoknak a terminálba történő importálására és a munka befejezése utáni dokumentációs célú exportálására. A klasszikus megoldás alapja egy USB-Pendrive, amely az AmaTron 4 készülékre dugva lehetővé teszi a munkák cseréjét. Az AmaTron 4 lehetőséget ad a munkaadatok ISO-XML formátumban és shape formátumban történő feldolgozására. Dokumentációs célokra egyszerűen és kényelmesen lehet ISO-XML feladatkészletet exportálni, vagy az elvégzett munkáról PDF-exportot készíteni, és azt az USB-Pendrive elmenteni. A számítógépen ez a PDF-export megtekinthető és elmenthető vagy kinyomtatható. Az adatcsere egyszerűsítése és USB-Pendrive használatának elkerülése érdekében már most is lehetőség van az agrirouter interfészként való használatára az adatcseréhez, valamint a munkaadatok online cseréjére az AmaTron 4 készülékkel, az AMAZONE myAmaRouter alkalmazás révén. 

A vezető elküldi a megbízást a myAmaRouter alkalmazásba, és automatikusan importálási kérést kap az AmaTron 4 készüléken.
A vezető elküldi a megbízást a myAmaRouter alkalmazásba, és WLAN-kapcsolat esetén automatikusan importálási kérést kap az AmaTron 4 készüléken.
Az elvégzett megbízást a vezető egy üzenetküldő szolgáltatáson keresztül elküldheti a gazdaság vezetőjének.
Az elvégzett megbízást a vezető exportálhatja a terminálból, és üzenetküldő szolgáltatáson keresztül dokumentációs célra elküldheti a gazdaság vezetőjének.

Az AMAZONE most még tovább egyszerűsítette az AmaTron 4 készülékkel való adatcserét, így a munkaadatok egyszerűen és kényelmesen elküldhetők az AmaTron 4-nek az okostelefonnal, illetve lekérdezhetők az AmaTron 4-ről. Ezt az okostelefon-használatból már ismert megosztási funkciót a myAmaRouter alkalmazás teszi lehetővé. A művelethez nem szükséges, de tetszés szerint akár használható is az agrirouter kapcsolat. Mind az ISO-XML, mind a shape fájlok megoszthatók az e-mail szolgáltatásokból és az elterjedt üzenetküldő szolgáltatásokból, és közvetlenül az AmaTron 4-re továbbíthatók. A funkció azt is lehetővé teszi, hogy az AmaTron 4 terminálról ISO-XML vagy pdf formátumban exportálhatók legyenek az elkészült munkák, és azokat tetszés szerint okostelefonon keresztül meg lehessen osztani. Ez tovább könnyíti az adatcserét, és nagyfokú rugalmasságot biztosít a térkép létrehozója (pl. a gazdasági vezető) és a járművezető között. 

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • Az AmaTron 4 ISOBUS-kezelőterminál 5 innovatív segédfunkciót kínál a precíziós gazdálkodáshoz 
  • Részterületek kényelmes és pontos művelése egészen az egyes növények szintjéig 
  • A munka megkönnyítése és rugalmasabbá tétele az egyszerűsített digitális adatkezelés révén, valamint automatizált kapcsolási folyamatokkal 
  • Az inputanyagok optimalizált és erőforráskímélő felhasználása