BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

EDX szemenkénti vetőgépek most átfogó programmal!

Click for kibővített megtekintéséhez 

Az Amazone bővítette az EDX szemenkénti vetőgép programját három új függesztett munkagéppel. A nagyteljesítményű munkagépek összesen öt típusa áll ezentúl rendelkezésre a jelenleg mértékadó üzemi követelményeket teljesítve a megfelelő gépméretekben.

EDX 6000-2, EDX 6000-2C és EDX 6000-2FC a típuselnevezései az új EDX szemenkénti vetőgépeknek, melyeket a traktor hátsó hidraulikájára lehet felszerelni. Valamennyi típus 6 m fogásszéleséggel 400 – 700 ha/szezon területre van tervezve, de nagyon jól használhatók kisebb és szűkebb rajzolatú területeken is. A 9 ill. 6 m fogásszélességű EDX 9000-TC és EDX 6000-TC vontatott szemenkénti vetőgépek, melyekkel az Amazone már 2007-ben ill. 2009-ben megjelent a piacon, a nagyobb területeken dolgoznak hatékonyan, az EDX 9000-TC 1500 ha/szezon-ig, a 6000-TC típus kb. 900 ha/szezon-ig használható.

Az EDX-technológia az új, felső teljesítmény-osztályba történő besorolását az Amazone egyrészt az új Xpress-szemelosztó- és vetőrendszerrel valósítja meg, mivel ez a rendszer teszi lehetővé az akár 15 km/h munkasebességet. A rendszer különböző, konstruktív újításokkal is rendelkezik, melyek segítségével az átszerelési- és állásidőket jelentősen csökkenteni lehet. A hagyományos szemenkénti vetőgépekkel összehasonlítva az EDX-osztály így olyan területteljesítményre képes, ami ugyanolyan minőségi munka mellett 30 – 50 % több. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagy EDX 9000-TC típussal 10 nap alatt 1100 ha területteljesítmény érhető el.

Az EDX-program lefedi a kukorica, napraforgó és repce vetését, mindegy, hogy hagyományos vagy konzerváló talajművelés után ill. direktvetés esetén. A megszokott 75 cm sortávolságú alapkivitel mellett sűrűbb sortávolság is kérhető, így az eróziós sáv aktuális (sortávolság 45 cm alatt) követelményeit ill. a növénytermesztésileg fontos sűrűvetést is teljesíteni lehet. Az adott esetben szükséges művelőút-kapcsolások is rendelkezésre állnak.

Az új függesztett munkagépek részletesen
Valamennyi új függesztett munkagépet speciális használatra fejlesztettük ki. Így az Amazone a műtrágya kijuttatás nélküli vetéshez az EDX 6000-2 típust kínálja, a műtrágyázással történő kukorica-vetéshez a beépített műtrágyatartállyal szerelt EDX 6000-2C vagy a mellső tartályos 6000-2FC típust.

A beépített műtrágyatartállyal szerelt, kompakt felépítésű EDX 6000-2C típus esetén, melyet 70, 75 vagy 80 cm-es sortávolsággal lehet felszerelni, valamennyi munkavégző egység közel egymás mellett a traktor hátsó részén található. A beépített tartály befogadóképessége 1100 liter, a központi vetőmagtartályé 360 liter. Az EDX 6000-2FC típus esetén a mellső tartály egyben mellső súlyként is funkcionál a traktoron, így a munkagépet gond nélkül lehet sűrűvetéshez 37,5 cm, 44,9 cm (45 cm), 50 cm vagy 55 cm-es sortávolsággal felszerelni. Ekkor a központi vetőmagtartály befogadóképessége 400 liter. A mellső műtrágyatartály, melyet választható módon függesztőkerettel vagy tartó keréksorral áll rendelkezésre, majdnem 1500 literes, illetve a magasítóval 2000 literes. A előszériás munkagépekkel végzett gyakorlati tapasztalatok szerint az új függesztett munkagépek területteljesítménye kb. 4 ha/h.

Így működik az Xpress-magelosztó- és vetőrendszer
Az Xpress-magelosztó- és kijuttató rendszer esetén a magok elosztása már nem soronként, hanem egy sűrítettlevegős-rendszerrel valamint egy vagy két központi elosztó dobbal történik. Az elosztást követően a vetőmag csöveken keresztül jut a térben elkülönített vetési területre a barázdaformázó és magfogókerékkel ellátott ügynevezett Xpress-kijuttató rendszerbe. A barázdaformázó a két előtte dolgozó nyitótárcsa nyomában húz egy szögletes keresztmetszetű barázdát. Az utána következő magfogókerék alul és az oldalfalak mentén ezzel a barázdával alakzáróan zár le. Ezért a szemek még kedvezőtlen talajviszonyok esetén sem tudnak elgurulni, hanem azokat a barázdaformázó mögött elhelyezett magfogókerék belenyomja a magárokba. Így biztosítható még nagy munkasebességek mellett is az optimális vetési minőség.

Az, hogy ez nem csak elmélet, egyrészt a gyakorlati eredmények, tapasztalatok, másrészt azok a pontos vetési kísérletek is alátámasztják, melyeket az Amazone a 2010-es kukoricavetés során hajtott végre. Ennek során az EDX-szemenkénti vetőgép különböző hagyományos munkagépekkel került összehasonlításra. Mind a sorban található magtávolságot mind pedig az előirányzott helyek számát tekintve azt igazolják a kísérleti eredmények, hogy az EDX-technológiával még nagy haladási sebességek mellett is pontos vetési mélység és sortávolság tartható be.

Csökkentett átszerelési- és állásidők
A már csak egy vagy két nagy, központi magtartálynak köszönhetően a feltöltés, a kiürítés és a vetőmag cseréje az EDX típusú szemenkénti vetőgépek esetén jelentősen felgyorsult. Ezzel párhuzamosan a vetőmag- és műtrágyatartályok befogadó képessége csökkenti az utántöltési időt is. Az EDX 9000-TC típus esetében például a feltöltési volumen kereken 25 ha területre elegendő.

A maglesodrókat már nem kell minden egyes vetőkocsin beállítani, a központi elosztó dobok egyidejűleg több sor részére állítják be azokat. Opcióként az Amazone az Amatron+ fedélzeti számítógépen keresztül elektromos távvezérlést kínál a maglesodró-beállításhoz. Ennek segítségével a vezető a maglesodrók helyzetét kényelmesen és egyszerűen a vezetőfülkéből tudja ellenőrizni és beállítani anélkül, hogy meg kellene állnia és le kellene szállnia a traktorról. A műtrágya- vagy vetőcsoroszlyákra ható nyomást szintén két egymástól függetlenül működő hidraulikus nyomásrendszerrel lehet állítani. Itt is rendelkezésre áll opcióként az elektromos távvezérlés.

Kiegészítő kezelési kényelem
Az EDX szemenkénti vetőgépek valamennyi funkcióját az Amatron+ terminál irányítja. Ez az egység egyidejűleg felügyeli a munkagép fordulatszámait és a töltöttségi szinteket, valamint tájékoztatja a vezetőt a pillanatnyi teljesítmény-adatokról. Harmadsorban pedig az Amatron+ az egyszerűen kezelhető feladat-vezérlést is lehetővé teszi. Ez a magasfokú kényelem tehermentesíti a vezetőt, ezzel is hozzájárulva a teljesítmény növeléséhez.

„Speed-Seeding“ a felső teljesítmény-osztályban
Az EDX szemenkénti vetőgép-programnak a három függesztett munkagéppel történő bővítésével mostantól az Amazone valamennyi üzemi követelmény számára kínálja a megfelelő munkagépet. A nagyobb munkasebességeknek, a csökkentett átszerelési- és állásidőknek valamint a nagyobb kezelési kényelemnek köszönhetően olyan területteljesítmények realizálhatók, melyek lényegesen nagyobbak mint amit a hagyományos szemenkénti vetőgépekkel el lehet érni. Erre a teljesítmény-növekedésre az Amazone a „Speed-Seeding“ fogalmat hozta létre és az EDX-programot mint új, felső teljesítmény-osztálynak nevezte el. A munkagépek gyorsabbak, hatékonyabbak és költségkímélőbbek, ezzel kielégítik az Amazone mottójában megfogalmazott „Nagyobb teljesítmény kisebb ráfordítással” igényt.