Médiacsomag letöltése

Precíz mechanikus gyomírtás minden gazdaság számára

VR 2 lineáris eltolókeret

Minden növénykultúrához a megfelelő sorközművelő kultivátort.
A különböző paralelogramma-szerkezetek és szerszámok nagy választékával a SCHMOTZER kínálatában minden növénykultúrához megtalálható a megfelelő sorközművelő kultivátor.

A SCHMOTZER új eltolókeretet kínál a sorközművelő kultivátoraihoz. A különlegesen kompakt kialakítású VR 2 lineáris eltolókeret előnyei a legnehezebb körülmények között végzett sorközművelésnél mutatkoznak meg.

Az új lineáris eltolókeret rendkívül nagy, összesen 600 mm (300 mm balra és 300 mm jobbra) eltolási lehetőséget biztosít. A megoldással még íves fordulókban és oldalirányú dőlésnél is (ahol a traktor hajlamos eltérülni) optimálisan vezethető a sorközművelő kultivátor a növénysorok között anélkül, hogy a gép károsítaná vagy kikapálná a növényeket.

Az új VR 2 eltolókeret egyedülálló jellemzője a rendkívül kompakt kialakítása. A traktor alsó függesztőkar csatlakozási pontja és a sorközművelő kultivátor csatlakozási pontja közötti távolság mindössze 470 mm. Ezzel a VR 2 keret 450 mm-rel rövidebb a jól ismert AV 5 párhuzamos eltolókeretünknél, és kategóriájában a legkompaktabb eltolókeret a piacon. Rendkívül kompakt kialakítása jelentősen csökkenti a sorközművelő kultivátor és a traktor súlyponttávolságát, és emiatt a gépnek a traktorra gyakorolt emelőhatását is. Ez számos pozitív hatást eredményez. Egyrészt lényegesen kevesebb emelőerőt igényel a traktortól. Másrészt az alacsonyabb súlyponttávolság azt is jelenti, hogy sokkal kevesebb orrsúlyra van szükség, ami a talajkímélés szempontjából és domboldalakon végzett művelésnél igazi előny. Emellett az alacsonyabb súlyponttávolság közúti haladáskor is kellemesebb menettulajdonságokat biztosít.

AMAZONE újdonság az Agritechnika 2023 kiállításon: SCHMOTZER Hacktechnik
Az eltolókeret különlegesen alacsony szerkezeti magassága miatt a sorközművelő kultivátor súlypontja rendkívül közel esik a traktorhoz.

A sorközművelő kultivátor minél kiegyensúlyozottabb járása és lehető legjobb talajkövetése érdekében az eltolókerethez 195/55 R10 és 225/55 R12 méretű mankókerekek állnak rendelkezésre. A különböző sortávolságú növényeknél történő egyedi használathoz a mankókerekek fokozatmentesen állíthatók 1,50 m és 2,25 m közötti nyomtávokhoz. Egy opcionális bővítőkészlettel akár 3 m nyomtáv is elérhető, így a VR 2 eltolókeret kiválóan alkalmas az ágyásos növénykultúrákban végzendő munkákhoz is. Hogy az eltolókeret domboldalakon is problémamentesen működjön és a lehető legkevesebb oldalirányú erő adódjon át a traktorra, a VR 2 keretre egy stabilizáló tárcsa is felszerelhető. Így a fellépő oldalirányú erők az eltolókeretről a stabilizáló tárcsán keresztül átadódnak a talajnak, és a traktor biztonságosan halad tovább a nyomban.

Az új VR 2 eltolókeret központi eleme az integrált központi olajkör. Ez látja el a szükséges mennyiségű olajjal a kameravezérlés és a paralelogramma-szerkezet Section Control rendszerének hidraulikus funkcióit. Ennek eredményeképpen különösen a teljesen felszerelt sorközművelő kultivátor sokkal szerényebb követelményeket támasztanak az olajteljesítményével, az olajmennyiségével és traktor általi olajellátással szemben.

Kanyarodáskor és lejtőkön is megbízhatóan kormányozható a sorok között.
A rendkívül nagy, 600 mm-es elmozdulási útnak köszönhetően a sorközművelő kultivátor kanyarodáskor és lejtőkön is megbízhatóan kormányozható a sorok között.

Ezenkívül minden hidraulikus és elektronikus alkatrészt burkolat mögött helyeztünk és vezettünk el a maximális védelem érdekében. A karbantartás megkönnyítése érdekében a VR 2 eltolóegység összes kenési pontja központilag helyezkedik el, így a karbantartás a lehető legrövidebb idő alatt elvégezhető. 

Smart Vision kamerarendszer 

A Smart Vision kamera 2 x 2 cm mérettől kezdve képes felismerni a kultúrnövényeket.
A Smart Vision kamera 2 x 2 cm mérettől kezdve képes felismerni a kultúrnövényeket.

A manapság szállított sorközművelő kultivátorok túlnyomó többsége automatikus sortávolság-szabályozással van felszerelve egy eltolókeret és egy kamerarendszer segítségével. Itt a vezérlés központi eleme a kamerarendszer, amelynek a növényeket megbízhatóan felismerve tökéletesen végig kell vezetnie a sorközművelő kultivátort a növénysorokon. Erre a rendkívül fontos feladatra fejlesztette ki a SCHMOTZER a Smart Vision kamerarendszert.

A Smart Vision kamerája nagy kontrasztú képet ad Full-HD felbontásban. Így a növénysorok 2 x 2 cm-es méretű növényektől kezdve megbízhatóan felismerhetők. A nagy tartósság érdekében a kamera teljesen porálló, és még a nagynyomású tisztítóknak is ellenáll.

Hogy a növényfejlődés minél korábbi szakaszában – még foltos állományok esetén is – lehetséges legyen a sorközművelés, a kamera akár 5 sorra kiterjedő többsoros felismeréssel rendelkezik. Ezenkívül a kamera LED-es munkavilágítással is felszerelhető, így az éjszakai sorközművelés sem jelent gondot, ami új távlatokat nyit RowSpray sávos permetezővel kombinálva. A kamerarendszer opcionálisan sorérzékelővel is kapható. Ez megbízható és pontos sorközművelést tesz lehetővé a sorzárásnál vagy röviddel az előtt, és különösen alkalmas az olyan szárképző növényekhez, mint a kukorica vagy a napraforgó.

A kamerarendszer egy nagy felbontású, 10 hüvelykes terminálon keresztül vezérelhető.
A kamerarendszer egy nagy felbontású, 10 hüvelykes terminálon keresztül vezérelhető.

Hogy a sorközművelő kultivátort a kameravezérlés és az eltolókeret segítségével még lejtőn is biztonságosan lehessen vezetni a növénysorok között, a kamerarendszer automatikus lejtéskorrekcióval ellátott dőlésérzékelővel rendelkezik. Emiatt a sorközművelés nem csak sík területen, hanem nagyobb elvárásokat támasztó terepen is elvégezhető. Ugyanakkor a kamera beállítása nem támaszt nagyobb követelményeket a vezetővel szemben, mint a síkon, így a kevésbé tapasztalt vezetők is gond nélkül el tudják végezni a sorközművelést lejtős területen.

A Smart Vision kamerarendszer végül egy impulzusszélesség-modulált vezérlés révén rendkívül érzékenyen vezérli az eltolókeretet. Az eltolókeret eltolási sebességét a rendszer sebességtől függően szabályozza. A sebesség meghatározása az eltolókeret mankókerekénél elhelyezett kerékérzékelővel történik.

A kamerarendszer egy, az utastérben elhelyezett nagy felbontású, 10 hüvelykes érintésvezérlésű terminálon keresztül vezérelhető. A külső hatásokkal szembeni maximális védettség érdekében ez az egység ellenáll a pornak a vízsugárnak.

RapidoClip kapakés gyorscserélő rendszer

RapidoClip kapakés gyorscserélő rendszer használatban.
RapidoClip kapakés gyorscserélő rendszer használatban.

Az éles vágóélek és a tartósság elengedhetetlenül fontos a kapakések esetében. A vágókéseknek a talaj felső 2-3 cm-es rétegében teljes felületű vágást kell végeznie. Az elhasználódott kések cseréjét minél egyszerűbben és gyorsabban el kell tudni végezni, hogy a sorközművelő kultivátor a lehető legkevesebb ideig álljon. Különösen csapadékos években, amikor a sorközművelésre csak egy rövid időszak áll rendelkezésre, minimalizálni kell a sorközművelő kultivátoron kopás miatt végzendő munkák idejét. Ezenkívül a különböző kultúrák között különböző szélességű kapakésekre lehet szükség.

Gyártótól függően a kapakések általában csavarozva, szegecselve vagy hegesztve rögzülnek a szárhoz. Ezeknek a rendszereknek azonban hátrányai vannak az átcserélési sebesség, a vágókések biztos tartása és a költségek tekintetében. Emiatt a piacon már két gyorscserélő rendszer is elterjedt a kapakésekhez. Ezeknél a rendszereknél a kapakés a szárba van akasztva és csavarral vagy biztosítószeggel rögzül. Ezeknek a változatoknak azonban az a problémája, hogy az ásóvasak meglazulnak, és a cseréhez a rögzítőrendszerek kopása miatt nagyobb erőfeszítésre van szükség. 

A RapidoClip az első szerszám nélküli gyorscserélő rendszer kapakésekhez.
A RapidoClip az első szerszám nélküli gyorscserélő rendszer kapakésekhez.
A kapakés még a legkeményebb körülmények között is megbízhatóan rögzül a kapaszáron
A rugós kar ereje még a legkeményebb körülmények között is megbízhatóan tartja a vágókéseket a kapaszáron.

A RapidoClip gyorscserélő rendszert a különböző aprítógépek rögzítésével kapcsolatos problémák megoldására fejlesztették ki. A szabadalmaztatás alatt álló rendszer az első teljesen szerszámmentes kapakés gyorscserélő rendszer a piacon. A RapidoClip egyszerű és mindenekelőtt gyors cserét tesz lehetővé a kapakések számára.

A SCHMOTZER jól ismert Rapido késeihez hasonlóan az új RapidoClip is egy kapaszárból és egy késlemezből áll, amelyek egy reteszhornyos rendszerrel kapcsolódnak egymáshoz. Az új RapidoClip rendszerrel a kapalemez a RapidoClip rugós karral rögzül a kapaszárhoz. A rugós kar az erőkar-elv és a kapaszárba mart forgáspont segítségével megbízhatóan rögzíti a késlemezt a kapaszáron. Ez a rendszer még a legkeményebb talajviszonyok között is a száron tartja a kapakést.

Egy kapakés cseréjéhez nyomja le egyik kezével a rugós kart a kapaszárnál. Ekkor a rugós karos biztosítás kioldódik a kapaszárnál, és másik kezével oldalra kihúzhatja. Ezután a rugós kar lehajtható és eltávolítható a késlemez hosszlyukából. A késlemezt ezután előre lehet tolni a reteszhornyos rendszerből, és egy új késlemezt lehet felcsúsztatni a szárra. Ezt követően a késlemez ismét rögzítésre kerül a rugós karral a kapaszárnál. A RapidoClip segítségével a sorközművelő kultivátor kapáinak cseréje szerszámok nélkül, nagyon rövid idő alatt elvégezhető a helyszínen, ami valódi hozzáadott értéket jelent a sorközművelő kultivátor számára.

RapidoClip kioldott rugós karral
RapidoClip kioldott rugós karral

A késlemez levétele
A késlemez levétele

A RapidoClip rendszer esetében a lapos kapák is átdolgozásra kerülnek, amelyek szintén a kapaszáron helyezhetők el. A lapos kapák csavaros rögzítéssel vannak a szárhoz erősítve, és a kapálás intenzitása egy hosszlyukon keresztül állítható vagy kikapcsolható.

SCHMOTZER Venterra 2K sorközművelő kultivátor és AMAZONE FTender 1600 fronttartály kombinációja
SCHMOTZER Venterra 2K sorközművelő kultivátor és AMAZONE FTender 1600 fronttartály kombinációja egy menetben történő gyomirtáshoz és műtrágyázáshoz.