2023. szept. 12.

CurveControl az AMAZONE centrifugális műtrágyaszóróhoz

Médiacsomag letöltése

A műtrágya pontos kijuttatása még kanyarokban is

silver-2023

A CurveControl a centrifugális műtrágyaszórók kanyarokban jellemző keresztirányú eloszlását a különböző kanyarsebességekhez igazítja, így korrigálva a szórási kép kilengését. Az eredmény: egységesebb növényállomány, a nemkívánatos túltrágyázás elkerülése a kanyar belső ívén, továbbá a műtrágya területhatáron túli kijuttatásának megakadályozása.

Minden területnek vannak határai és kanyarodási területei
Minden területnek vannak határai és kanyarodási területei

A kanyarodás hatása a műtrágya eloszlására

A kanyarodás hatása a műtrágya eloszlására

  1. Hibás kijuttatás a tábla határán túlra
  2. Túltrágyázás egymás fedő menetek miatt
  3. Alultrágyázás a szórási kép eltolódása miatt

Kihívás: komplex kölcsönhatások

A növényvédelmi permetezőgépeknél az AMAZONE már megvalósította a kanyarkompenzációt. A permetezőgépek szórókerete azonban szorosan a gép fizikai forgáspontja mögött helyezkedik el. Emiatt kanyarkompenzáció megvalósításához kizárólag a szórókereten belüli kiszórási mennyiséget kell igazítani. 

Centrifugális műtrágyaszóróknál a szórásszélesség a munkaszélesség legfeljebb kétszerese, a kijuttatás helye pedig a műtrágya fajtájától függően sok méterrel a szórószerkezet mögött található. Ráadásul a szórási felület vese alakú. 

Mindehhez pontosan ismerni kell, hogyan működik a műtrágyaszóró a különböző műtrágyákkal, és ennek megfelelő komplex megvalósítás szükséges egy vezérlő algoritmusban. A CurveControl emiatt rendkívül nagyfokú innovációt és összetettséget mutat egy műtrágyaszóróhoz képest.

GPS-nézet kanyarban, CurveControl nélkül.
GPS-nézet kanyarban, CurveControl nélkül. A szórási felület sok méterrel a traktor mögött helyezkedik el, és nem kívánatos lengőmozgásokat végez.

Tökéletes műtrágyaeloszlás a CurveControl segítségével

Tökéletes műtrágyaeloszlás a CurveControl segítségével

  1. A szórási felületet a szoftver megtartja a kanyar mentén
  2. Nincs hibás kijuttatás a táblahatáron kívül

Következmény: Hibás kijuttatás az elforduló mozgás miatt

A jelenlegi műszaki színvonalon a modern centrifugális szórók hátránya, hogy kanyarodáskor a munkaszélességen belüli különböző sebességek túl- vagy alultrágyázott területeket eredményeznek. Ezt a hatást fokozza a haladási sebesség és a szóródási mintázat kormányszöggel összefüggő elfordulásának kombinációja. Ez egyes területeken a többszörös átfedések miatt jelentős túltrágyázást eredményez, míg más területeken alultrágyázott helyek jelentkeznek. 

Emellett a szórási felület a tábla határán túlra fordul, és műtrágya kerül a tábla határán túlra. Ezt mindenáron el kell kerülni, tekintettel az erőforrások védelmére és az érvényes szabályozásokra.

Tökéletes műtrágyaeloszlás kanyarokban 

A CurveControl megakadályozza a környezetvédelmi és gazdasági szempontból nemkívánatos alul- és túltrágyázást, és így minimálisra csökkenti a tápanyagok talajvízbe történő kimosódásának kockázatát. Ezenkívül a CurveControl megakadályozza, hogy kanyarodás közben a tábla határán kívülre jusson a műtrágya. Ezenkívül a CurveControl a meglévő megoldásokkal, például az ArgusTwin-nel, a WindControl-lal, valamint a GPS-es szakaszolással kombinálva tovább javíthatja az ásványi trágya környezetbarát kezelését. 

Összefoglalva, a CurveControl fontos és gyakran alábecsült hiányosságot pótol azért, hogy a tábla minden részén egyforma legyen a műtrágya eloszlása. Ez nemcsak a döntő tényezőt jelentő környezetvédelemhez járul hozzá, hanem a művelés üzleti eredményességét is javítja.

Bulb_hnien_Version1-kl-3_rechts

  • Környezetbarát
    Nincs hibás kijuttatás kanyarokban
  • Erőforráskímélő
    A rendelkezésre álló műtrágya optimális használata
  • Gazdaságos
    Egységes növényállomány minden területen