BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Az Amazone 250 000 eladott vetőgépnél tart

Letöltés média csomag

Click for kibővített megtekintéséhez 

Az Amazone 250 000 eladott vetőgépnél tart

Több, mint 250 000 vetőgép értékesítése után az Amazone különleges jubileumot ünnepel. Ez a negyed millió vetőgép nem egyszerűen egy tekintélyes számot jelent, de egyúttal gazdag történelmi áttekintésre is teret ad.

A vetőgépek története 1947-re nyúlik vissza. Ekkor fejlesztette ki Dipl. Ing. Heinrich Dreyer mérnök és Kademann úr az első, 2 m munkaszélességgel dolgozó D1 vetőgépet, mely az innovatív Elite-vetőkerékkel volt felszerelve a finom és a normál vetéshez. Ez a vetőgép forradalmasította a köztes termények kivetését, mivel az akkori vetőgépekkel összehasonlítva a D1 esetében nem volt szükség a vetőkerekek állandó cseréjére.

1966-tól kezdődően a legendás D4 vetőgép és egy RE vibrációs borona kombinációjával aktív vetéskombináció került a piacra. Az ezt követő,1972-ben megjelent D7 modell minden idők egyik legtöbbet eladott vetőgépévé vált.

Az RPD DrillStar bevezetésével az Amazone 1988-tól az első abroncsos tömörítőhengert kínálta a pálcás és fogazott tömörítőhengerek alternatívájaként. Az abroncsos tömörítőhenger a talaj vonalankénti visszatömörítését garantálta, mely a gumigyűrűs henger 1998-as kifejlesztése után további optimalizáláson ment keresztül.

A mechanikus vetéskombinációk területén a legújabb fejlesztést a Cataya jelenti, precíz adagolórendszerével, elektromos hajtású vetőtengellyel, valamint egy beállítóközponttal az adagolórendszer gyors beállításához és kalibrálásához.

A mechanikus vetőgépek mellett 1995-től a pneumatikus vetéstechnika is megjelent a termékpalettán. Ennek alapját a forgó lazítóval, ill. abroncsos tömörítő vetőegységgel kombinált pneumatikus elülső tömörítős vetéstartály jelentette. Ezt követték az olyan fejlesztések, mint a neves AD-P pneumatikus ráépített vetőgép, valamint a mai Centaya további optimalizált fejlesztései. A Centaya elektromos hajtású vetőmag-adagolóval rendelkezik, és opcionálisan felszerelhető TwinTeC+ kéttárcsás csoroszlyákkal vagy RoTeC-pro egytárcsás csoroszlyákkal.

A nagyobb teljesítményű vetéskombinációk és a passzív talajművelő eszközök iránti kereslet kielégítése céljából mutatták be 2001-ben a Cirrus pneumatikus nagy területteljesítményű vetőgépet, mely passzívan működő szerszámokkal dolgozik 3 m és 6 m munkaszélesség között. Ezen sorozat zászlóshajója a nemrég bemutatott Cirrus-CC. Ez egy, két elektromos adagolóval ellátott 4 000 literes nyomótartállyal rendelkezik, és egy további szállítási útvonal mentén lehetővé teszi két különböző szállított áru kihordását az ún. Double-Shoot-eljárással.

További mérföldkövet sikerült elérnie Prof. h.c. Univ. Samara R A S Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyernek az NT direktvetőgép és az utódnak számító Primera DMC (Direktsaat = direktvetés, Mulchsaat = mulcsvetés, Conventioneller Saat = hagyományos vetés) kifejlesztésével a nagy területteljesítményű vetéstechnika szegmensében. A hegyes orrú csoroszlya feltalálásával immár lehetővé vált a direktvetés különböző megmunkálatlan talajokon való elvégzése. A Primera DMC mellett a nagy területteljesítményű vetéstechnika programja az elmúlt évtizedben a Cayena és Condor késes csoroszlyás vetőgépek bevezetésével bővült. A speciális vetőcsoroszlyának és az akár 15 méteres nagy munkaszélességeknek köszönhetően mindkét vetőgéppel nagy ütőerő valósítható meg a legkülönbözőbb talajokon.

Ezen termékportfólióval az Amazone különböző vetőgépeket és vetési eljárásokat kínál ügyfeleinek 2,5 m és 15 m közti munkaszélességhez a legkülönbözőbb méretű üzemek és talajszerkezetek számára.