BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Egy millió értékesített Amazone-műtrágyaszóró

Click for kibővített megtekintéséhez 

Az összesen 1 millió darab értékesített műtrágyaszórónak köszönhetően az Amazonen-Werke a 2013-as évben különleges sikertörténetre tekinthet vissza. Ez a történet alig 100 évvel ezelőtt kezdődött azokban az időkben, amikor a műtrágyát a legtöbb üzemben még kézzel szórták ki. Így találta fel az Amazone alapítója, Heinrich Dreyer 1915-ben az új hengeres szórógépet, melyet találmánynak jelentette be. Az akkoriban megvásárolható műtrágyaszórókkal összehasonlítva ez a hengeres szórógép, melynek típusjelölése „Michel“ volt, könnyebben vontathatónak és pontosabbnak bizonyult. Különböző, 1,5 – 4 m méretben volt kapható, mely valamennyi ismert, elterjedt száraz vagy nedves műtrágyát egyenletesen tudott a szántón kijuttatni. Ezenkívül a viszonylag alacsony előállítási költségének köszönhetően a kisebb üzemek részére is elérhető áron volt hozzáférhető, így nagyon gyorsan meghódította a teljes mezőgazdaságot.

Az értékesítés rendkívül sikeres volt, ennek köszönhetően összesen több mint 250 000 hengeres szórógépet értékesítettek a legkülönbözőbb változatokban. Még a 60-as években is több mint 10000 darab gördült le a gyártósorról. Ezt követően a kereslet egyre lassult, így 1986-ban a gyártás teljesen leállt. Ennek oka az volt, hogy a prof. h.c. (SAA Samara) RAAS Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer kifejlesztett kéttárcsás ZA típusú szórógép a sikermodell hengeres szórógépet felváltotta.

A ZA modell még nagyobb siker lett, mely az Amazone céget a műtrágyaszórók szegmensben hosszú időre ismét verhetetlenné tette.  1958 óta az Amazone jóval 700 000 darab fölött értékesített a ZA típusú műtrágyaszóróból. A ZA típus sikeres alapelvei közé számítanak az ellentétesen meghajtott szórótárcsák, melyek a haladási tengelytől balra és jobbra tükrözve ugyanolyan pontos szórási képet tesznek lehetővé. Továbbá az állandó, beállítható TLT-tengely biztosítja a szórótárcsák állandó fordulatszámát. Ennek köszönhetően a műtrágyaszóró gyorsan és egyszerűen átállítható a különböző műtrágyatípusokra és fogásszélességekre. Ezek az alapelvek olyannyira sikeresek voltak, hogy ezek még a mai szórógépekben is megtalálhatók.

Sok további Amazone innováció még tovább tartotta fenn a ZA sikertörténetét, így pl. a kései trágyázási technika. Mérföldkő volt a váltótárcsás rendszer bevezetése az egyre nagyobb, variálható fogásszélességekhez (ma már akár 54 méterig), a határ- és mezsgyeszórás kifejlesztése.

A legsikeresebb modellek, és a maguk idejében iránymutatók voltak a ZA-F, ZA-U és a ZA-M sorozat modelljei. A ZA típus korábbi éveiben maga a kitalált mechanika volt az, ami a sikert jelentette, később csatlakoztak a hidraulikus funkciók valamint az elektronika, melyek a ZA-szórógépek teljesítőképességét egyre előrébb vitték.

Napjainkban az új ZA-TS-szórógépek legnagyobb modelljei a maguk akár 4200 literes tartályméretükkel és a 20 km/h munkasebességgel akár 50 ha / óra teljesítményre képesek. Mérlegtechnikával, AutoTS tárcsaintegrált határszóró-egységgel, GPS-Switch egységgel és a legmodernebb ISOBUS terminálokkal felszerelve ezek a munkagépek a pontossággal szemben támasztott legmagasabb igényeket is kielégítik.