BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Határszórás a gazdaságos és környezetvédő műtrágyázás érdekében.

Für unsere Umwelt!

A határszórás egyre nagyobb jelentőségű. A műtrágyának egészen a tábla széléig történő optimális kijuttatásának igénye mellett egyre nagyobb szerepet játszanak a környezetre ható szempontok is. Az AMAZONE széles programot kínál a határszóró berendezés vonatkozásában valamennyi üzemi helyzet és kényelmi igényt figyelembe véve. Valamennyi műszaki megoldás esetén lehetséges a műtrágyarendeletnek megfelelő beállítás.

Határszórás - az első művelőnyom közvetlenül a tábla szélén van (pl. szóráshatároló ernyővel)

Ha az első művelőnyom a tábla szélén található, akkor a határszórás (hozamorientált beállítás) a szóróegység egyoldali lezárásával történik. Szóráshatároló ernyő használata esetén csak nagyon kis mennyiségű műtrágya esik át a tábla szélén, a táblán belül viszont egyenletesen oszlik el.

Határszórás - szóráshatárolás - 1/2 művelőnyomtáv a tábla széléig (pl. Limiterrel)

Határszórás (1/2 művelőnyomtáv a tábla széléig). A szomszédos terület egy mezőgazdaságilag hasznosított terület. Ahhoz, hogy a haszonnövények optimális ellátását el lehessen érni, csekély műtrágya-mennyiséget juttatunk át a tábla szélén. A tábla belső részén levő műtrágya-eloszlás még a tábla szélén is a kívánt mennyiségű.

Szóráshatárolás a műtrágya-rendeletnek megfelelően (1/2 művelőnyomtáv a tábla széléig). A szóráshatároló eljárás megfelel a műtrágya-rendeletnek. A tábla szélén túlra, a szomszédos területre (közút, nyílt vizek) nem kerülhet műtrágya. Ahhoz, hogy a tábla belső részén ne jöjjön létre túltrágyázás, a határon levő oldalon csökkenteni kell a műtrágya mennyiségét. A tábla szélén emiatt csekély mértékű alultrágyázás jön létre.

Ékszórás (pl. Hidro-hajtással)

Az ékszórás lehetővé teszi az egyenletes műtrágyázást ékekben és kifutókban. A szórási távolság csökkentésével egyidejűleg a kijuttatott mennyiség is csökken. A tényleges szórási mennyiség (kgha) a teljes területen konstans marad.

Prospektus-kivonat határszórásról pdf (németül)
Prospektus-kivonat határszórásról pdf (magyarul)