BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Cirrus

Részletek

A Cirrus vetőgép legfontosabb előnyei

Amazone Anhängesämaschine Cirrus, Top Argumente

+ Precíz adagolás és pneumatikus vetőmagelosztás a maximális teljesítmény érdekében
+ Kétféle, választható vetőcsoroszlya: RoTeC pro egytárcsás csoroszlya vagy TwinTeC kéttárcsás csoroszlya
+ Nagyméretű és keskeny központi vetőmagtartály, amely nem akadályozza a körkörös kilátást
+ Kétsoros tárcsaborona egység, amellyel a magágykészítés és a vetés egy lépésben megoldható
+ Opcionális mátrix-gumiabroncsok a 40 km/h sebességgel való közúti szállításhoz és a sávos visszatömörítéshez
+ Óriási felszereltségkínálat, pl. crushboard, különféle tömörítőváltozatok, Single-Shoot felszereltség, vetőmagvezetés ellenőrzés és feltöltőcsiga – minden üzemmérethez megfelelő megoldás
+ A legkorszerűbb ISOBUS technika, amely – pl. GPS-alkalmazások használatával – még nagyobb rugalmasságot és kényelmet biztosít
+ Opcionális TwinTerminal a kényelmes kalibráláshoz

Az ISOBUS kommunikációs rendszerből származó előnyök

Amazone Sämaschine Cirrus 03 Isobus

A Cirrus vetőgép az AEF megfelelőségi teszt alapján UT 2.0 minősítésű. Következésképpen ezek az AMAZONE gépek a piacon található összes olyan terminállal kezelhetők, amelyek az UT 2.0 szerint tanúsítottak. Természetesen a Cirrus vetőgép egy idegen ISOBUS kommunikációs rendszerű terminál ISOBUS kompatibilis Section-Control licencével is üzemeltethető.
Az AMAZONE cég AMATRON 3, CCI 100 és AMAPAD termináljai, valamint az AMAZONE cég összes ISOBUS kommunikációs rendszerű gépe támogatja az AEF tanúsított AUX-N működtetést. Ez azt jelenti, hogy például egy rendelkezésre álló AUX-N kompatibilis többfunkciós kezelőkar billentyűihez, illetve gombjaihoz egyedi funkciók rendelhetők. Tehát minden funkció pontosan ott található ezen a kezelőkaron, ahol a vevő szeretné.

Cirrus – a típusok

+ 3000 literes vetőmagtartállyal – a gyors és fordulékony
Cirrus 3003 Compact (merev), 3,0 m munkaszélesség
Cirrus 3503 Compact (merev) 3,43 m/3,5 m munkaszélesség

+ 3600 literes vetőmagtartállyal – még jobb teljesítmény
Cirrus 4003 (merev), 4,0 m munkaszélesség
Cirrus 4003-2 (összecsukható), 4,0 m munkaszélesség
Cirrus 6003-2 (összecsukható), 6,0 m munkaszélesség

+ 4000 liter űrtartalmú, kétkamrás nyomótartállyal – vetőmaghoz és műtrágyához
Cirrus 4003-C (merev), 4,0 m munkaszélesség
Cirrus 4003-2C (összecsukható), 4,0 m munkaszélesség
Cirrus 6003-2C (összecsukható), 6,0 m munkaszélesség

Vetőmag- és műtrágyatartály

Amazone Sämaschine Cirrus 03

Az egycsúcsos, nyitott tartályos Cirrus 4003 típus mellett létezik az osztott, kétcsúcsos nyomótartállyal rendelkező Cirrus 4003-C típus. A zárt kettős tartály megbízható adagolást tesz lehetővé kis teljesítményszükséglet mellett.
A tartály 60:40 arányban osztott. A Single-Shoot eljárással igény szerint vetőmag és műtrágya, vagy csak vetőmag juttatható ki a vetőcsoroszlyán keresztül. A két, egymástól függetlenül kalibrálható adagolónak köszönhetően két különböző anyag esetén is maximálisan biztosított a mennyiség pontos betartása bármilyen szétválasztó hatás nélkül.
Kettős tartály esetén a biztonságos feltöltést oldalsó feljáró garantálja.

Adagolás

Cirrus 03 Dosierung

Az adagoló rendszer valamennyi vetőmaghoz és 1,5 – 400 kg/ha vetőmagmennyiséghez használható. A nagyméretű adagoló hengerek kis kerületi sebességet biztosítanak és óvják a vetőmagot. A finom-vetőmagról a normál vetőmagra történő átállás pillanatok alatt történik. Azokat feltöltött vetőmag-tartály mellett is cserélni lehet. Az alapfelszereltségként szállított adagolóhengerek mellett (20 ccm, 210 ccm és 600 ccm szállítási mennyiség) további hengerek is kaphatók pl. kukoricához vagy egyéb kultúrákhoz.

Ágyáselőkészítés és kivetés egy munkafolyamatban

Cirrus 03, Saatbettbereitung und Aussaat in einem Arbeitsgang

A 2 soros tárcsás borona-egység lazítja, morzsolja és egyengeti a magágyat a vetőmag elvetése előtt, így egyesül a két munkafolyamat. A konzerváló gazdálkodás esetén kiegészítésképpen a felső réteghez közeli szalmát tovább szórja szét és keveri be. Még nagyobb sebesség mellett is nagy átmenet jellemzi a 2 soros tárcsás borona-egységet. Szalma vagy idegen tárgy miatti eltömődés nem jön létre. A tárcsák meredek beállítható szöge gondoskodik a különlegesen intenzív átkeverésről. A tárcsaegység munkamélységét haladás közben egyedileg is be lehet állítani. A tárcsák vezetőíven át történő beállítási lehetőségei gondoskodnak a tiszta átmenetről a határ-területen. A második tárcsasor és a mátrix-abroncsok közötti nagy távolság gondoskodik a könnyű vontathatóságról és a nyugodt futásról. A föld-áramlás már a mátrix-abroncsok előtt nyugodt.

Durván vagy finoman fogazott – a megfelelő tárcsa kiválasztása

Amazone Anhängesämaschine Cirrus, Grob gezackt oder fein gezahnt – die Wahl der richtigen Scheibe

A tárcsaborona egységhez kétféle tárcsa válaszható, egy durván és egy finoman fogazott. A durván fogazott tárcsa kiválóan alkalmas mélyebb magágy készítésére. Kialakításának köszönhetően kifejezetten agresszív bedolgozásra és a terménymaradványok felaprítására is használható.
Ezzel szemben a finoman fogazott tárcsa leginkább sekély magágy készítésekor mutatja meg erősségét. Segítségével finomabb talajszerkezet érhető el, ami jót tesz a vetőmag beágyazódásának.

Legjobb tömítés csapágyak részére

Lagerung der Scheiben

A filcgyűrűből és a különleges, kiváló minőségű csúszógyűrűs tömítésből álló kombinált tömítés teljesen lezárja a kétsoros ferde hatásvonalú golyóscsapágyat. Ezért a teljes élettartamra elegendő olajfeltöltéssel el lehet  tekinteni a zsírzógomb használatától. Ennek következtében jelentősen csökken a tárcsásborona karbantartási
költsége. A csúszógyűrűs tömítéseket évtizedek óta használják az építőipari gépek területén lánctalpas járművek futógörgőinek a tömítésére, és ott még a legmostohább körülmények között is teljesen megbízhatóan üzemelnek.

(1) Csúszógyűrűs tömítés kúpos felfogóba szerelve

(2) Kétsoros ferde hatásvonalú golyóscsapágy

(3) 2 x hengeres test (O-gyűrű)

(4) 2 x öntött gyűrű csúszófelülettel

(5) SAE 90 hajtóműolaj-töltet (40 cm3)

 

Gumirugós elemek - biztonságos és karbantartásmentes

Cirrus 03, Gummifederelemente – sicher und wartungsfrei

A tárcsafelfüggesztés a két tárcsát egy egységgé fogja össze, melyek optimálisan illeszkednek a talaj vonalához. A beépített gumirugós elemek kiegészítésképpen karbantartásmentes túlterhelés-biztosításként is működnek kavicsos talajon történő használat során. Ezáltal biztosított a tárcsás borona használati biztonsága és a karbantartás-mentessége, lehetővé válik az egyenletes beavatkozási mélység.

Nagy területteljesítményű szóló vetőgép

Különlegesen ütőképes gépként a Cirrus tárcsaborona egység nélkül is kapható. A tárcsasor nélküli Cirrus az alapfelszereltség valamennyi technikai előnyével rendelkező, kedvező árú alternatívát kínál a szóló vetőgéphez képest, és még a visszatömörítésről sem kell lemondania. Az opcionális crushboard ehhez a felszereltséghez is választható.

Mátrix abroncsok

Cirrus 6003, Matrix-Reifen

A munkagép lényegi eleme és az egyenletes és gyors szántóföldre történő haladás biztosítéka az új mátrix abroncs. A 400/55R17.5 méretben az abroncsok átmérője 880 mm 410 mm szélesség mellett (4 vetősor á 12,5 cm ill. 3 vetősor á 16,6 cm). A nagy átmérő kombinációja az új profillal nagyon jó saját hajtásról gondoskodik – és ezáltal a csekély húzóerőről is. Ez egy olyan tulajdonság, mely mindenekelőtt a gyorsan haladó, passzív talajművelő szerszámokkal szerelt, felkapcsolt vetőgépek esetén nagy jelentőségű.

Ahogy az az AMAZONE gépekre évek óta jellemző, a mátrix abroncsok is sávos visszatömörítést végeznek. A visszatömörített sávok több finom földet bocsátanak rendelkezésre a vetés betakarásához. Az abroncsok által létrehozott talajszerkezet valamennyi növény számára minden feltétel mellett biztosítja z optimális növekedési feltételt.

Az AMAZONE a mátrix-abroncsokkal használ először sugárirányú abroncsokat acélbetéttel a futófelületen. Az erős rugózó, sugáruirányú felépítés által a profil szinte egyenletesen fut valamennyi sorban a talajon, ezáltal azonos növekedési feltételeket biztosít. A radiál-abroncsoknak a felépítésüknek köszönhetően megvan az az előnyük is, hogy a beállított 3,5 bar mellett nagyon jó öntisztulást mutatnak. Az extra felszereltségként kapható tisztítóegység könnyű talajokon lehet hasznos.

Alternatív megoldás: AS diagonál abroncsok

Cirrus 03, AS-Diagonalreifen

Olyan telephelyekre, melyek esetén a csírázási feltételek nem annyira érzékenyek, a Cirrus 03-t alternatív megoldásként egyszerűen fel lehet szerelni AS diagonál abroncsokkal hasonló méretben (15.0/55-17). A saját hajtása nagyon jó, ezzel a munkagép könnyen vontatható. A kompromisszumok a célzott visszatömörítésben rejlenek: az AS abroncsok - különösen a szárazabb években - a talajzárást nem tudják olyan jól elvégezni mint a mátrix abroncsok. 

Optimális vetőmag-elhelyezés a RoTeC pro-csoroszlyával

Cirrus 03, Optimale Saatgutablage mit dem RoTeC pro-Schar

Annak érdekében, hogy az egyre növekvő vetési sebességekkel számolni tudjunk, a RoTeC pro csoroszlyák rendkívül stabil csapágyazási helyekkel rendelkeznek. A vetőmag definiált lehelyezését a magárok aljára ugyancsak tovább optimalizáltuk: a vetőmag megvezetése röviddel a célhely előtt, valamint a magároknyitó optimalizálása még egyenletesebb vetési mélységet biztosít.
A RoTeC pro csoroszlya nagyon egyenletes és pontosan ellenőrzött mélységvezetését a Control 25 tisztító- és mélységvezető görgő a 25 mm széles talpfelületével éri el. Mivel ez a mélységvezető közvetlenül a csoroszlya oldalára van felszerelve, az ilyen elven működő görgős csoroszlyarendszer pontosabb a csoroszlya után csapágyazott, fixen bekötött mélységvezető görgős rendszernél. A csoroszlyák tartományában kismértékű talajmozgatást eredményez a 400 mm átmérőjű, lapos szögben állított, kopásálló bóracél vetőtárcsából és speciális magárok nyitóból álló kombináció. A csoroszlyanyomáson keresztül a Control 25 mélységvezető görgővel gyorsan, egyszerűen és kényelmesen történik a vetési mélység alapbeállítása sekély és gabonavetés esetén.
Adott esetben a vetőcsoroszlya reteszelő szegmensével 4 beállítási fokozatban szerszámok nélkül utánállítható. Nagyon nehéz termőhelyi adottságok esetén a különösen mély vetéshez a RoTeC pro csoroszlya keskenyebb, Control 10 mélységvezető tárcsával szerelhető fel.

Mélységvezetés

A RoTeC pro egytárcsás csoroszlya felülmúlhatatlan előnye, hogy a csoroszlyavezetés és a visszatömörítés szét van választva. Kövön való áthaladáskor így csak egyszer emelkedik ki a csoroszlya. Emellett a csoroszlya- és a görgőnyomás egymástól függetlenül állítható. Száraz viszonyok mellett kis csoroszlyanyomás és nagy görgőnyomás biztosítható. Nedves viszonyok között pedig nagyobb csoroszlyanyomás és kisebb görgőnyomás. A RoTeC pro egytárcsás csoroszlya nagyon egyenletes és pontosan ellenőrzött csoroszlyavezetését a 10 mm széles talpfelületű Control 10 mélységvezető tárcsa vagy a 25 mm széles talpfelületű Control 25 mélységvezető görgő biztosítja közvetlenül a csoroszlyán. A közvetlenül a csoroszlyán elhelyezett műanyagtárcsák védik az eltömődéstől a barázda mögötti lehelyezési területet, és gondoskodnak a vetőmag pontos lehelyezéséről. A vetési mélység alapbeállítása négy fokozatban, szerszám nélkül lehetséges közvetlenül a csoroszlyán.

Csoroszlyanyomás-beállítás

Cirrus 03. bis zu 55 kg Schardruck

A csoroszlyanyomás a fülkéből, hidraulikus módon állítható a vetési mélység könnyű szabályozhatósága és az adott talajviszonyokhoz való gyors alkalmazkodás érdekében. A RoTeC pro csoroszlya akár 55 kg csoroszlyanyomással is használható. Ekkor a csoroszlyanyomás 100%-a közvetlenül a vetőtárcsára hat. 

A duplatárcsák

A csoroszlya megfelelő vágóképességéről éles, 10°-os állásszögű, előfeszített tárcsák gondoskodnak. A nagy, 380 mm-es átmérő nyugodt járást biztosít. A szellős, 190 mm-es csoroszlyakiosztásnak és a mélységvezető görgő felső csoroszlyatartó általi rögzítésének köszönhetően elegendő szabad hely marad, így munka közben nem kell tartani az eltömődéstől.

Vetőmagterelés

A terelőhosszabbítás és a vetőmagrögzítő garantáltan a barázdagödörbe vezeti a vetőmagot, és megakadályozza a szemek kipattanását. Az alapfelszereltség részét képező belső lehúzó, amely opcióként keményfém lapokkal is rendelhető, tapadó talajon is garantálja a pontos munkavégzést, és jóval biztosabbá teszi a használatot.

S magtakaró pálca

Cirrus 03, Saat bedecken mit dem Exaktstriegel S

A RoTeC pro csoroszlya-rendszerrel együtt lehet használni a 15 mm vastag S magtakaró pálcát. A pálca csekély kopású, gondoskodik a megfelelő vetőmag-takarásról még a legkeményebb használati feltételek mellett is. Az S magtakaró pálca a nyitott barázdák takarásához és egyengetéséhez eltömődésmentesen dolgozik még nagy szalmamennyiségek esetén is. Az egyenként billenthető pálcaelemekkel igazodik a talaj egyenetlenségeihez, ennek eredménye az egyenletes vetőmag-takarás mind szalmában szegény mind szalmában gazdag területeken. Éppen a kevésbé optimális feltételek közötti vetés esetén, pl. nedves vagy nehéz talajon kifizetődő a magtakaró pálca használata. A pálca nyomását mechanikusan lehet állítani központilag két orsó segítségével. A hidraulikus pálcanyomás-beállítás során előzőleg meg kell adni egy minimum és egy maximum értéket a csapszeg áthelyezésével. Ezzel egyidejűleg be lehet állítani a pálca- és csoroszlya-nyomást egy vezérlő szeleppel gyorsan és egyszerűen haladás közben a változó talajokhoz.  

Tömörítő kerék

Saat andrücken mit dem Rollenstriegel

A tömörítő kerék lenyomja a talajt a vetőbarázda felett, így optimális csírázási feltételek alakulnak ki. Ezt különösen ajánljuk a laza, száraz talajokra tavaszi növények vagy repce vetése során. Eróziót csökkentő, hullámformájú felületi profil jön létre. Különösen nagy előnyt jelent a tömörítő keréknek a csoroszlya nyomásától függetlenül beállítható nyomása 0-35 kg / kerék értékben. 

A fordulékony vontatott vetőkombináció: Cirrus 3003 Compact és 3503 Compact

Cirrus 3003 Compact

Kisebb struktúrák részére az új Cirrus-Compakt munkagépek nagyon vonzó megoldás lehet. A Cirrus 6003-2-vel szemben 550 mm-rel kisebb tengelytávolság lehetővé teszi az extrém fordulékonyságot. Így még a kisebb fordulóban is lehetséges a biztonságos munkavégzés. A 3000 literes tartálytérfogatú és a 40 km/h legnagyobb sebességű Cirrus Compact különösen azon üzemek számára megfelelő választás, melyeknek nincs kapacitásuk a szántóföld szélén történő feltöltéshez. Az adott ország KRESZ előírásaihoz igazodva a Cirrus létezik fékezetlen futóművel, kétkörös légfékkel vagy hidraulikus fékkel. 

Új, 3,5 m-es munkaszélesség

Amazone Sämaschine Cirrus 03

A 3,5 m munkaszélességű vetőgépet olyan országok és régiók számára fejlesztettük ki, ahol a 3,5 m szállítási szélesség megengedett a közúton. Természetesen a gép tagolt gazdaságok számára is nagyon érdekes alternatíva, mivel ez a vontatott kombinált vetőgép nagyon jól illeszkedik a 21 m-es és 28 m-es művelőút-rendszerbe. Kiegészítésképpen 3,43 m-es munkaszélesség is rendelkezésre áll, úgyhogy pl. 7-es ritmussal 24 m érhető el.

Flexibilis és univerzális: Cirrus 4003 és 4003-2

Amazone Sämaschine Cirrus 03

A 4 m munkaszélességű Cirrus vontatott kombinált vetőgép mind merev, mind pedig összecsukható gépként kapható. Az összecsukható változat a közúti szállításhoz 3 m-es szállítási szélességre csukható össze.
Ezek a 4 m-es változatok mindenekelőtt közepes nagyságú vállalkozások számára érdekesek, amelyeknél nagy vető-
magmennyiség és így nagy átütő erő szükséges. Az ilyen méretű vállalkozások a vetéstechnikához nem ritkán 170 és 200 LE közötti standard traktort használnak, amely optimálisan illeszthető a Cirrus 4003 és 4003-2 vetőgéphez is.

Az igazi átütőerő: Cirrus 6003-2

Cirrus 6003

Nagyobb területteljesítményekhez és nagyobb vállalkozások részére az AMAZONE az összecsukható, 6 m munkaszélességű és 3600 l tartálytérfogatú Cirrus 6003-2 vetőgépet ajánlja. A Cirrus 6003-2 egycsúcsos tartályváltozata mellett kapható a kétcsúcsos, 4000 l térfogatú nyomótartályos Cirrus 6003-2C a műtrágya és vetőmag egyidejű kijuttatásához.

Kényelmes feltöltés

Amazone Sämaschine Cirrus 03

A tartályon elől elhelyezett lépcsőfokok megkönnyítik a fellépést az egyrészes tartályhoz. A kettős tartály a korláttal
ellátott biztonságos rakodórámpán keresztül könnyen elérhető. A tartály egyszerű feltöltése zsákos áruval vagy a pótkocsi szállítócsigájával, big-bag zsákkal vagy rakodókanállal történik. A nyomótartály egyszerűen kezelhető felhajtható fedele légmentesen lezárja a tartályt.

Gyors leürítés

Amazone Sämaschine Cirrus 03

A vetőmag és műtrágya-tartály leürítése gyorsan és egyszerűen zajlik az opcionális gyorsleeresztőn keresztül, melyet jó hozzáférhető módon helyeztünk el a tartályon. Hosszabbításhoz HT- vagy drenázs-csöveket használhatunk.

AMATRON 3 - munkagépeken átnyúló terminál

Cirrus 03: Maschinenübergreifend einsetzbar: AMATRON 3

A Cirrus esetén valamennyi fontos funkció vezérlését az AMATRON 3 ISOBUS-terminál végezheti. Ez ugyanúgy jelenti a munka-funkciókat mint a funkciós-lehetőségeket a munkagép beállításához, pl. a kalibráláshoz. Az AMATRON 3 egy, több munkagépen is használható ISOBUS terminál vetőgépekhez, műtrágyaszórókhoz és szántóföldi permetezőkhöz, mely optimális mennyiség-vezérlést és kezelést tesz lehetővé.

Alapfelszereltségként rendelkezik a Cirrus egy elektromos adagoló-hajtással. Ez lehetővé teszi az egyszerű leforgatási rutint, és a kijuttatandó mennyiség egyedi megváltoztatását. Az AMATRON 3 terminálon át történő átfogó, elektrohidraulikus vezérlés lehetővé teszi valamennyi funkció mint a forduló-vezérlés vagy a tárcsás borona-egység művelési intenzitás traktorról történő vezérlését. A kezelő-terminál vezérli és felügyeli kiegészítésképpen a művelőút-funkciókat. Ide tartoznak az ésszerű akadály-megoldások a nyomjelző részére. Az új Task Controller egységgel a megbízásokat kényelmesen lehet a PC-n előkészíteni, és USB-stickkel a terminál részére ISO-XML formátumban átadni és feldolgozni. Az AMATRON 3-mal és a Cirrus 03-mal ISO-XML vagy Shape kártyákon keresztül lehet részterület-specifikusan dolgozni.