BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Prof. h.c. Dr. Dr. h.c. Heinz Dreyer a 80. születésnapját ünnepli

Letöltés média csomag

Click for kibővített megtekintéséhez 

2012. február 19-én ünnepelte Prof. h. c. (SAA Samara) Dr. Dr. h. c. Heinz Dreyer, Hasbergen a 80. születésnapját. Az Amazonen-Werke alapító utódjának, Dipl.-Ing. Heinrich Dreyer legidősebb fiaként az apja már korán utódjának tekintette. Az osnabrücki érettségi után gyakorlatot szerzett a Georgsmarienhütte nevű acélműben, a mannheimi Heinrich Lanz cégnél és a Bajor Könnyűfém Üzemben. Miután 1956-ban lediplomázott a Müncheni Műszaki Főiskolán (ma Müncheni Műszaki Egyetem), mint szabadúszó bennmaradt az egyetemen, a Szövetési Mezőgazdasági Minisztérium kutatási feladatokkal bízta meg.

A doktori terveit azonban édesapjának 1957-ben bekövetkezett halála keresztbe húzta. Ezen időponttól kezdve Heinz Dreyer belépett az Amazonen-Werke-be, és 1958. elején átvette a vállalat irányítását uno-kafivérével, Klaus Dreyerrel. A cég szükségessé vált kiépítése mellett Heinz Dreyer ismét kezébe vette doktori munkáját, majd 1963-ban le is doktorált a Gießeni Justus-Liebig Egyetemen. Vállalati szempontból a cég jövőorientált vezetése nagyon közel állt a szívéhez. A termékfej-lesztési terület felelőseként Heinz Dreyer 1958-tól kezdődően növény-termesztési gépek fejlesztésével foglalkozott. Így keletkezett a ZA soro-zat, a kéttárcsaszórós újszerű műtrágyázási technika hárompont kivitel-ben. Szintén az ő irányítása alatt jöttek létre a hagyományos vetőgépek a D4…D9. Mindkét sorozat hatalmas piaci sikert hozott, Európában iránymutatókká váltak.

Jelenleg Heinz Dreyer az orosz száraz területeken növénytermesztésé-vel. A véső alakú foggal ellátott újszerű, konzerváló vetéstechnikát fej-lesztett ki és azt piacképessé is tette. Több mint 300 szabadalom fűző-dik a munkásságához.

Heinz Dreyer számos megtiszteltetésben részesült: Oroszországban tagja lett az „A Mezőgazdasági Képzés Nemzetközi Akadémiájának“. A Szamarai Állami Akadémia tudományos szaktanácsadójaként megkapta 2001-ben a tiszteletbeli professzori címet. A mezőgazdasági technika tudományos kutatásáért és fejlesztéséért 2005-ben a Hohenheimi Egyetem díszdoktori címét kapta.

2008-ban kitüntették az Orosz Föderáció Mezőgazdasági Minisztériu-mának Ezüst érdemérmével. A kitüntetést Oroszország agráripari komplex fejlesztéséhez történő személyes hozzájárulásának valamint az Orosz Föderáció és a Német Szövetségi Köztársaság közötti sikeres kölcsönösen előnyös együttműködését elősegítendő kapta. Heinz Dreyer 2009. május 19-én életművéért megkapta a Német Mérnökök (VDI) Egyesületének tiszteletbeli érmét. Ezzel a VDI méltatta a kutatási- és fejlesztési munkásságát különösen a vetési- és műtrágyázási technikára valamint az elektronikára vonatkozóan, melyeket Dreyer irányt mutatóan alakított.