BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Catros típusú kompakt tárcsás borona új járószerkezettel

Click for kibővített megtekintéséhez 

A 2011-es szezonra az Amazone bővíti a kompakt tárcsás borona programját három vonatott verzióval: 4, 5 illetve 6 méteres fogásszélességgel. A fordulékony és kompakt felépítésű Catros-2T típusok új fejlesztésű futóművel rendelkeznek, mely a vonórúdból és a felhajtható kerekekből áll.

Ez a koncepció jelentős előnyöket nyújt: a függesztett kompakt tárcsás boronákkal szemben kisebb traktorok is elegendőek vontatóként, mivel nem kell számításba venni a „vontató emelőerő-kapacitását“. További plusz a nagyfokú használhatóság, mivel a mindenkori helyszíni követelményektől függően a munkagépeket választható módon lehet pálcás,- tüskés-, tandem- vagy tömör gumigyűrűs hengerrel felszerelni.

Az új kompakt tárcsás boronák még nagy munkasebességek mellett is nyugodt járásúak, mivel a futómű a munka folyamán teljesen a tárcsa fölé billen és nem úgy - mint ahogy sok más gépen - hogy csak a munkagép mögött emelkedik fel. Másrészről a futómű súlya még biztosabbá teszi a munkagép egyenletes talajba való behatolását.

Az új kompakt tárcsás boronák alapfelszereltsége magába foglalja a felhajtható kerekeket, a III. kat. alsó függesztőkar számára a vonórudat és a világító-berendezés mellett a két tárcsasort, valamint a lezáróhengert. A ferdén elhelyezett tárcsák gumituskós elemekkel vannak felszerelve a talajfelszín egyenletes követéséhez, melyek egyben túlterhelés-biztosításként is szolgálnak. A tárcsák karbantartásmentes csapágyazással rendelkeznek. A tárcsaegység beállítására a könnyű kezelhetőségű (el)tolóegységek szolgálnak.

A sorozat bővítésének köszönhetően az Amazone jelenleg 13 típussal rendelkezik, 3,0 – 7,5 m fogásszélesség mellett. Valamennyi kompakt tárcsás borona, mindegy hogy ráépített vagy vontatott, kiválóan használható gyors, sekély és intenzív tarlóművelésre és még nagy szalmamennyiségek esetén is eltömődésmentesen dolgoznak. A magágyelőkészítés, a köztes növények kivetése vagy a hígtrágya bedolgozása további lehetőségek.