BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Új rendszer a levélalap-permetezéshez a zöldségtermesztésben

Letöltés média csomag

Click for kibővített megtekintéséhez 

Amazone, Lechler és Syngenta közleménye:
DroplegUL – az új rendszer a levélalap-permetezéshez a zöldség-termesztésben

„DroplegUL“ a szántóföldi- és zöldségkultúrák levélalap-permetezésének új rendszere. A kijuttatócsöveket 2010-ben az Amazone, Lechler és Syngenta cégek értékesítési kooperációban fogják a piacon bevezetni. A rendszer kifej-lesztésének hátterében az áll, hogy a szántóföldi- és zöldségkultúrákban bizo-nyos problémákat mint például a bokorbab vagy a hagyma esetén „felülről“ történő permetezéssel nem lehet megoldani és a légrásegítéses technika sem teszi lehetővé a kielégítő megtapadást.

Jacob Rüegg, a svájci Agroscope Changins-Wädenswil kutatóintézettől lepo-rolta a kijuttatócsövek régi ötletét és a dintikon-i (Aargau kanton) Franz Kuhn növényvédő szakintézettel közösen továbbfejlesztette és a hatásmódját vizs-gálta. Németországban a Syngenta Agro 2006 óta intenzíven foglalkozik a csöves-rendszerek különböző kultúrákban történő alkalmazásával, melyekben a hagyományos technikákkal eddig nem lehetett jó hatásfokot elérni. „A kísér-leti sorokban az új technikával azokban a kultúrákban, melyekben a megbújt kártevőkkel vagy kórokozókkal szemben eddig nem vagy nem kielégítő módon lehetett harcolni, lényegesen jobb eredményeket értünk el“, magyarázza Dr. Hans-Günter Welches, a Syngenta-szaktanácsadója. A metzingeni Lechler GmbH (Kft), mely a mezőgazdasági fúvókák és kellékek gyártója, veszi át a szériagyártást olyan jelentős változtatásokkal, melyek a rendszer felhasználóbaráttá, könnyebbé és olcsóbbá teszik.

A könnyű de egyben robosztus DroplegUL-szerkezet lelógó műanyag csövek-ből áll, melyeken alul kezeléstől függően különböző fúvókák vannak felszerel-ve egyenként vagy két oldalon egy TwinSprayCap-ben a levélalap-permetezéshez. A DroplegUL-csövek a soriránnyal keresztbe szabadon tudnak lengeni. A DroplegUL-eket a speciális Amazone-csőtartókon fokozatmentesen lehet beállítani valamennyi sortávolságra.

A DroplegUL-értékesítése közvetlenül a Lecher Kft-n keresztül történik. Az Amazone párhuzamosan kínál a Q-plus- és Super-S-szórókeretekhez 12 – 28 méteres speciális alumínium permetezőcső-kötéseket. A növényvédős-szakmai tanácsadást a Syngenta Crop Protection Rt. permetezés-technikai csoportja végzi. Egy 24 méteres szórókeret 30 Dropleggel történő, 80 cm-re sortávolságra alkalmas felszerelésének ára kb. 3.500 euró.

Ez a beruházás az előnyeit tekintve gyorsan leírható. Számos kísérlet azt bi-zonyítja, hogy néhány kultúrában a növényvédő szerek biológiai hatását az új rendszerrel meg lehet kétszerezni. A hatóanyagokat hatékonyabban lehet hasznosítani és munkagazdasági előnyök is származnak a permetezés pozitív következményeinek bővülésének köszönhetően.