BOOKS AND MORE
BOOKS AND MORE

Új mérföldkő a még nagyobb pontosság eléréséhez

Letöltés média csomag

Click for kibővített megtekintéséhez 

2010.01.19-én az Amazonen-Werke Hasbergen-Gasteban megnyitotta és bemutatta a nyilvánosságnak az új műtrágyaszóró-tesztcsarnokát. Az új csarnokkal az Amazone jelenleg a legmodernebb infrastruktúrával rendelkezik, mellyel a műtrágyaszórókat és az ásványi trágya kijuttatását tudja tesztelni.

„Jelenleg a lehető legnagyobb kapacitású technológiákkal dolgozunk, melyek most a világon sehol máshol nincsenek. Büszkék vagyunk arra, hogy mint műtrágyaszóró-piacvezetők vásárlóink számára még pontosabb műtrágyaszóróra és műtrágyára vonatkozó mérési-technikát tudunk rendelkezésre bocsátani”, hangsúlyozták megnyitójukban az Amazone ügyvezetői, Christian Dreyer és Dr. Justus Dreyer. Bár a mostani, 1983-ban létrehozott tesztcsarnok is megfelelt valamennyi, a mérési pontossággal szemben állított követelménynek, azonban ez a csarnok az egyre nagyobb munkaszélességek részére túl kicsi lett, és a 12 szóráskísérlet/nap kapacitással már nem felelt meg.

A teljes átépítés folyamán újonnan fejlesztett teszt-berendezés a mérési- és kiértékelési technológiákkal együtt nagy jelentőségű újításokat jelent. Ennek köszönhetően most már akár 72 m munkaszélességű műtrágyaszórókat is tudunk tesztelni, az új műtrágyafajták anyag- és szórási tulajdonságait még gyorsabban tudjuk megvizsgálni és ennek megfelelően rövid időn belül tudjuk frissíteni az Amazone műtrágyaszórók számára a beállítási ajánlásainkat. A kísérleti kapacitás a jövőben akár 100 kísérlet/nap értéket is el fogja érni.

„Természetesen az új tesztcsarnok további előnyöket biztosít számunkra a kutatás-fejlesztés és a széria-szaktanácsadás körében – de a többi gyártóval folytatott versenyben is. Ezenkívül vásárlóink számára ennek köszönhetően még gyorsabb és pontosabb műtrágya-szervizt tudunk biztosítani”, számolt be Tim Randy Sia, a műtrágyaszórási technika termékmenedzsere.

Az úgynevezett műtrágya-szervizzel (DüngeService) az Amazone lehetővé te-szi, hogy a gazdák és bérvállalkozók az interneten keresztül lehívhassák a saját műtrágyaszóróikhoz tartozó pontos beállítási értékeket az új műtrágyák vagy egyéb szórási anyagok kijuttatásához. Ezzel biztosítható, hogy a kijuttatás során nem csak a környezetvédelem valamennyi követelményét tudják teljesíteni, hanem azt is, hogy a különböző műtrágyák igény szerint és teljes pontossággal jussanak a növényekhez.

84 online-mérőcella akár 20 mérés / másodperc kapacitással
Amikor belépünk az új tesztcsarnokba, elsőként a hidraulikusan mozgatott és mérőcellákkal felszerelt forgó- és emelőszínpad tűnik fel. Ezen a színpadon egyidejűleg két műtrágyaszórót lehet elhelyezni. A központi hosszanti tengely mentén, mely a színpadnál kezdődik, található a 42 méter hosszú mérőkocsi 84 felfogó tölcsérrel, melyek mérete 50 x 50 cm. Valamennyi tölcsér egy mérőtartályba vezet (torkollik), mely az online-mérőcellára van szerelve.

Amikor szórási kísérletet végzünk, akkor az emelőszínpadra helyezett műtrá-gyaszóró állandó sebességgel forog egy függőleges tengely körül és kiszórja a beállított műtrágya-mennyiségeket. Ezzel párhuzamosan a 84 online-mérőcella akár 20 mérés / másodperc frekvenciával meghatározza az adott felfogott műtrágya-mennyiségeket. Így egy teszt lefuttatása során több tízezer, 0,01 gramm pontosságú súlymérés történik, melyeket ezután a számítógépes szimulációs programok átszámolnak a szórásképbe.


Az új online mérőcellás technológia segítéségével lehetőség nyílik arra, hogy a szórási kísérleteket ne csak keresztirányú eloszlásukra hanem a térbeli el-oszlásukra tekintettel is elemezni lehet. Ez speciálisan a műtrágyaszórók és technológiák - mint például az automatikus szakaszoló-kapcsolás (GPS-Switch) - új fejlesztésekor döntő előnyöket jelent. A gyorsabb és pontosabb eredmények mellett további fejlődés érhető el. Mivel a forgó- és emelőkereten egyszerre két műtrágyaszórót lehet felépíteni, csökkentek az átépítési idők: így az 1. szórógép kísérletének kiértékelése közben máris elvégezhető a 2. szórógéppel a következő kísérlet.

Az Amazone műtrágyaszerviz még nagyobb teljesítménnyel
Az Amazone műtrágyaszórók gyakorlati alkalmazási szempontjából döntő fon-tosságú, hogy az Amazone műtrágya szervize, amely a műtrágya gazdasági és egyben természetbarát hasznosítását teszi lehetővé, most még nagyobb kapacitású lett. Már több mint 25 éve vizsgáljuk a műtrágya szerviz számára a bel- és külföldről származó valamennyi műtrágyát és az összes, a laborban valamint a szórócsarnokban meghatározott adatot egy adatbankban rögzítjük.

Nem csak a szórásképeket és a beállítási értékeket rögzítjük, hanem a ke-resztirányú elosztás számára döntő fontosságú mechanikai anyag-adatokat, így az átmérőt, a súlyt és további tulajdonságokat. Ennek köszönhetően egy átfogó adatbank áll rendelkezésre, mely lehetővé teszi, hogy az Amazone a vásárlóit az ismeretlen műtrágyafajták ill. új műtrágya-termékek beállítási értékeire vonatkozóan teljes körűen informálja és tanácsokkal láthassa el.